Topic outline
- Domenii de interes
Domenii de interes
DOMENII
eng
gr
fr
Telemetria la pești
Fish telemetry
Fischtelemetrie
Télémétrie des poissons
Etologia peștilor
Fish ethology
Ethologie der Fische
Écologie des poissons
Ecologia peștilor
Fish ecology
Fischökologie
Écologie des poissons
Biochimia peștilor
Fish biochemistry
Fischbiochemie
Biochimie des poissons
Biologia reproducerii
Biology of reproduction
Biologie der Fortpflanzung
Biologie de la reproduction
Ecotoxicologie la pești și nevertebrate acvatice
Ecotoxicology in fish and aquatic invertebrates
Ökotoxikologie bei Fischen und wirbellosen Wassertieren
Ecotoxicologie chez les poissons et invertébrés aquatiques
Nutriția peștilor – producerea de nutrețuri combinate
Fish nutrition – production of combined feeds
Fischernährung – Herstellung von Mischfutter
Nutrition des poissons - production d'aliments combinés
Realizarea de sisteme electronice automatizate de hrănire a peștilor
Realization of automated electronic fish feeding systems
Realisierung automatisierter elektronischer
Réalisation de systèmes électroniques automatisés d'alimentation des poissons
Producerea de medicamente bio din plante marine pentru stațiile de incubație, pentru sterilizarea incubatoarelor și prevenirea bolilor virale și criptogamice
Production of biomedicines from marine plants for hatcheries, for sterilization of incubators and prevention of viral and cryptogamic diseases
Herstellung von Biomedikamenten aus Meerespflanzen für Brütereien, zur Sterilisierung von Inkubatoren und zur Vorbeugung von viralen und kryptogamen Krankheiten
Production de biomédicaments à partir de plantes marines pour les écloseries, pour la stérilisation des incubateurs et la prévention des maladies virales et cryptogamiques
Managementul ariilor protejate și conservarea speciilor – Natura 2000
Management of protected areas and conservation of species
Management von Schutzgebieten und Artenschutz - Natura 2000
Gestion des aires protégées et conservation des espèces - Natura 2000
Dezvoltarea zonei montane
Development of the mountain area
- Entwicklung des Berggebietes
Développement de la zone de montagne
În anul 2022 Ministerul Mediului estima populația unui pește contemporan cu dinosaurii, aspretele( Romanichthys valsanicola ) la numai 10-15 exemplare , într-o ”capsulă a timpului ” situată pe de numai 5 kilometri pe cursul superior al râului Vâlsan, în zona satului Brădetu, din munții Făgărașului – Alpii Transilvaniei, așa cum o numește renumitul cuceritor al Everestului Alex Găvan și echipa lui .
Așa cum spune foarte frumos Domnul Alex Găvan în interviul Profesioniștii, cu Eugenia Vodă_TVR1_22 octombrie 2022 , ”aspretele este un barometru , un fel de hârtie de ”turnesol” care arată gradul de sănătate al societății și civilizației noastre... iar dacă aspretele CONTINUĂ SĂ TRĂIASCĂ PE VÂLSAN însemnă că tot ecosistemul de pe râu și TOTUL ÎN JUR FUNCȚIONEAZĂ !”
Semnificația existenței unui pește preistoric, contemporan cu dinosaurii, chiar nu are o tradiție în ”gastronomia” tradițională , nu este comestibil, și chiar dacă ar fi, este interzisă cu desăvârșire prin lege pescuitul (aviz amatorilor) , are o semnificație planetară. România este depozitara unor ecosisteme unice în lume, unde prin proiecte serioase și studii științifice aprodundate, se pot crea mici huburi de creștere artificială a acestor specii rare și repopularea altor locații unde astfel de specii pot continua istoria zbuciumată a Terrei.
Foarte puțini oameni cunosc acest proiect formidabil, unic în România, care poate fi comparat cu ficțiunea din Jurasic Park ! Noi salvăm PREZENTUL spre deosebire de ficțiunea care încerca să REÎNVIE TRECUTUL !
Aquaterra, alături de Fundația Alex Găvan, continuă în fermele Stațiunii de Cercetare ( proiecte demarate în anul 2002, parțial realizate sau in curs de finalizare ) luptă pentru a salva aceste minuni ale naturii, înainte ca aceste valori universale ale naturii să dispară !
Merită să sprijiniți natura și mai ales munca noastră, extrem de complexă !
Protecția speciilor periclitate necesită fonduri și știință ! Știință avem din plin, cu specialiști pregătiți dar fondurile sunt infime !
”Nu poți obține rezultate excepționale cu fonduri mediocre” !
Implică-te! Vino alături de noi în echipa salvatorilor de pești rari din România, pentru că dacă astazi nu reușim, MÂINE VA FI PREA TÂRZIU!
Prin acţiunile noastre de peste 20 ani contribuim cu adevărat la reconstrucţia ecologică a apelor din România. ......
Staţiune şi bază de cercetare - Complex Frasin
Staţiunea de cercetare este din 2008 în curs de amenajare în localitatea Frasin, Sat Plutoniţa, Judeţul Suceava. Obiectivele staţiunii cuprind:
1. FERMA 1 - STAŢIE DE CREŞTERE—fermă pilot pe o suprafaţă de 600 mp, construită integral. Este compusă din 20 de bazine de pământ și 1 laborator de reproducere pentru specii pe cale de dispariţie: (lostrița – Hucho hucho, lipan – Thymallus thymallus, pietrar – Zingel zingel, fusar – Zingel streberi, asprete—Romanichthys valsanicola, porcușorul de vad – Romanogobio uranoscopus, cleanul mic – Leuciscus leuciscus, mihalț –Lota lota, păstrăv indigen – Salmo trutta fario). În prezent este utilizată ca staţie de creştere a sturionilor şi este dotată cu sisteme recirculante (RAS), de filtrare biologică şi fizico-mecanică.
2. SERĂ MULTIETAJATĂ pentru cercetări de acvaponie, permacultură, în modul experimental. Este realizată în proporţie de 70% (construcţia, dar fără instalaţii şi dotări necesare). Sunt necesare: panouri fotovoltaice, pompe, bazine, patul vegetal, utilităţi.
3. CLĂDIRI PENTRU LABORATOARE (2 clădiri – faza la roşu) compuse din: Laborator de cercetare pentru acvacultură, Laborator de ihtiologie, Sală de conferinţe—60 locuri—pentru training, cursuri, consultanţă, Spaţiu administrativ - 6 birouri, Spaţii de cazare – 20 locuri, Sală de mese—40 locuri.
4. AMFITEATRU ÎN AER LIBER (200 persoane) pentru conferinţe, training, educaţie pentru copii, tineri, studenţi, vizitatori.
5. REZERVAŢIE NATURALĂ PRIVATĂ (2 ha) din 1974 cu măsuri de conservare specială totală (270 specii ierboase, 38 specii lemnoase, 560 specii nevertebrate, 36 specii macromicete: ciuperci, 8 specii micromamifere, 4 specii macromamifere: căpriori, cerbi, mistreţi, urşi, 76 specii păsări forestiere, cuibăritoare, oaspeţi de iarnă, de pasaj, de vară).
6. FOIŞOR DE OBSERVARE A REZERVAŢIEI – 12 locuri – realizat în proporţie de 100%
7. IZVOR ŞI BALTĂ AMENAJATĂ PENTRU REPRODUCEREA AMFIBIENILOR – triton, broaşte, insecte acvatice: ord. Odonata (libelule), ord. Coleoptera (gândaci de apă), ord. Heteroptera (ploşnite de apă, scorpioni de baltă, fugăi) – amenajat parţial.
8. TERRARIUM pentru broaşte ţestoase indigene Emys orbicularis, cu rol educativ pentru vizitatori şi un terrarium cu alte specii – în curs de realizare. În prezent sunt adăpostite 16 exemplare de broaşte ţestoase.
9. STAŢIE DE ÎNMULŢIRE ZOOPLANCTONICĂ pentru hrănirea puietului piscicol din specii rare şi ameninţate de peşti – realizat în proporţie de 30%.
10. AMENAJĂRI HIDROTEHNICE pentru realizarea aducţiunii de apă şi amenajarea a 40 bazine de acvacultură atât pentru specii rare de peşti cât şi pentru peşti cu valoare economică scazută destinaţi pentru hrănirea juvenilului şi indivizilor adulţi reproducători ai speciilor rare de peşti (boiştean-Phoxinus phoxinus, clean – Leuciscus cephalus, beldiţă – Alburnoides bipunctatus, porcuşor comun – Gobio gobio, grindel – Orthrias barbatulus, caras auriu – Carassius auratus gibelio)–realizat 50%.
11. STAŢIE DE ÎNMULŢIRE A SPECIILOR RARE DE PEŞTI– se vor realiza bazine de prematurare şi maturare a reproducătorilor, camera de reproducere artificială, staţia de incubaţie şi creşterea puietului în primele 3-5 zile de viaţă după terminarea dezvoltării embrionare, sălile de creştere a puietului în primele 30-50 zile în cca. 600 acvarii – în stadiu de proiect, realizat în proporţie de 30%.
12. MAGAZIA DE FURAJE ŞI LABORATOR DE TESTARE a noilor reţete de furaje pentru peşti rezultate din activităţati de cercetare în vederea producerii de noi tipuri de furaje – în prezent în faza de proiect.
13. MODUL PILOT DE FERMĂ DE PERMACULTURĂ A AFINULUI AMERICAN (Vaccinium sp.) şi a altor specii de arbuşti fructiferi în vederea introducerii lor în zona Montană în satele din Munţii Carpaţi.
14. BIBLIOTECĂ – 5000 volume tipărite, 8000 volume pe suport electronic, 3500 broşuri şi pliante, articole ştiinţifice din domeniile: zoologie, biologie, botanică, ecologie, conservarea biodiversităţii s.a.
15. MICROFERMĂ ZOOTEHNICĂ MONTANĂ – realizată integral - destinată pentru testarea de noi tipuri de furaje concentrate din ierburi însilozate şi premixuri biologice bacteriene (furaje montane de tip bio). În colaborare cu Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală (IBNA) Balotești, am dezvoltat tehnici de producere a nutrețului biologic și produse concentrate folosind peste 300 de specii de plante din pajiștile montane ale României, cu aditivi și premixuri de la IBNA. Am construit o fermă pilot în care vor fi crescute animalele și am achiziționat 25 de hectare de teren.
SE Aquaterra este concesionară pe suprafaţa de 10 ha pentru realizarea unei investiţii în acvacultură (ferma 2 şi 3). Alimentarea cu apă se va realiza din Râul Suha, cu un bazin hidrografic lung de 40 km.
16. FERMA 2 - ACVACULTURĂ (6 ha) care va fi amenajată din proiecte ulterioare pentru creşterea speciilor rare de peşti (puiet juvenil, reproducători), creşterea speciilor de peşti importante pentru acvacultura în sistem extensiv (bazine mari de acvacultură de 5000-10.000 mp), bazine cu apă curgătoare – tip topliţă, cu lungimea de 500-600 m, pentru creşterea lostriţei, lipanului, mihalţului, porcuşorului de vad, etc.
17. FERMA 3 ACVACULTURĂ INTENSIVĂ ŞI SUPERINTENSIVĂ (4 ha) dotată cu sisteme de tip RAS (Recirculating Aquaculture Systems), pentru creşterea peştilor cu valoare economică ridicată, promovarea tehnologiilor noi de acvacultură şi furajare. Se vor realiza bazine mici, bazine mijlocii şi bazine de prematurare a reproducătorilor. Aici se va realiza cea de a doua staţie de incubaţie a puietului piscicol şi a doua staţie de creştere a zooplanctonului şi altor specii de hrană vie sau furaje vii – gândaci de făină (Tribollium sp.), viermi din familia Enchythraeidae (Enchytraeus albidus-grindale, micro), insecte din familia Chironomidae (Chironomus plumosus, Chironomus sanguineus), crustacee din ordinul Decapoda (Astacus fluviatilis), crustacee din ord. Isopoda (Pseudogammarus sp.), ord. Phyllopoda (Artemia salina, Artemia franciscana), ord. Copepoda (Cyclops strenuous, Archydiaptomus sp.), ord. Cladocera (genurile Daphnia-D. longispina, D. magna, D. pulex, Moina – M. birostris).
- Premii, distincții
Premii, distincții
1. Premiul Ford - premiul I de la Fundația Internațională Ford Motor Company pentru eforturi de conservare a speciilor indigene de plante și animale.
Ford Motor Company a acordat premiul I pentru protecţia mediului în anul 2002 (Conservation and Enviromental Grants 2002) proiectului Salvarea aspretelui - fosila vie a faunei României, realizat de Societatea Ecologică Aquaterra; Proiectul s-a desfăşurat sub coordonarea dr. Nicolae Crăciun, iniţiatorul organizaţiei Aquaterra, lector în cadrul Catedrei de Biologie Animală al Facultăţii de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Aspretele este unul dintre cele mai rare specii de peşti, fiind decretat de Consiliul Europei prin Directiva Habitate drept cea mai ameninţată specie de peşti din lume. Activitatea Aquaterra de salvare a aspretelui şi a altor specii pe cale de dispariţie a fost promovată prin ştirile de cercetare ale Buletinului Informativ Săptămânal editat de Universitatea din Bucureşti.
Decernarea premiilor Ford a avut loc în data de 19 noiembrie 2002, la Muzeul Naţional Cotroceni. La selecţie au participat 102 proiecte - un număr record în Europa Centrală şi de Est – realizate de către persoane fizice şi organizaţii ce vizează: protecţia mediului, a florei, a faunei şi a habitatului lor natural; protecţia patrimoniului naţional; ingineria mediului (reducerea poluării şi a consumului de resurse naturale); proiecte realizate de copii sau tineri. Premiul I a constat în acordarea unei sume de 5.000 $, în semn de recunoaştere a activităţii deja realizate. Aquaterra a folosit această finanţare pentru investiţii în echipamente pentru hormoni, reactivi, filtre, transportul materialelor biologice şi popularea fluvariilor în vederea reproducerii în captivitate şi a repopulării.
(Sursa: Pagina Buletinului Informativ Săptămânal al Universităţii din Bucureşti.i http://www.unibuc.ro/ro/bis_eveniment)
2. Premiul Animal Planet –ACORDAT IN ANUL 1996, pentru activitatea susţinută de conservare a biodiversităţii (premiu în valoare de 20.000 USD).
3. Premiul UE – PENTRU Complexul Educaţional Aquaterra Bucureşti 2005/2007
- Afilieri
Afilieri
Aquaterra este membră în asociaţii internaţionale de conservarea biodiversităţii:
1. membră a IAD – International Association for Danube Research
2. membră a Federaţiei Internaţionale pentru Conservarea Ţestoaselor Terestre (Testudo hermanni) – SOPTOM, regiunea Var, Provence, colaboratoare a departamentului de Ecologie, Tehnologie şi Mediu a Universităţii din Marsilia, Provence, Franţa. Reprezentăm în România Societatea Internaţională pentru Conservarea şi Protecţia Broaştelor Ţestoase cu sediul la GONFARON, Franţa.
- Punct de lucru: Aquaterra Frasin, judeţul Suceava
Punct de lucru: Aquaterra Frasin, judeţul Suceava
În anul 2002 a fost deschis punctul de lucru al SE Aquaterra din dorinţa de a extinde domeniile de cercetare şi în zona montană din regiunea Moldovei. Astfel, SE Aquaterra şi-a propus demararea unui proiect ambiţios care presupune dezvoltarea mai multor proiecte pilot în zona montană pentru sprijinirea fermierilor, introducerea unor tehnologii moderne în agricultură (acvaponie, permacultură, s.a.), promovarea turismului ecologic, sprijinirea tinerilor antreprenori locali, dezvoltarea spiritului civic al locuitorilor.