Abschnitt
Alle aufklappenAlle zuklappen
Hinweis: Ein Klick auf den Abschnittsnamen blendet den Inhalt ein oder aus.
Proiecte educaționale AQUATERRA 2023
Fotografii de la actiunea de impadurire de la Plutonita Frasin din 6 mai 2022, cu elevii Colegiului Silvic Campulung Moldovenesc
În luna mai 2022 s-au efectuat în cadrul Filialei Societății Ecologice pentru Protejarea Aquatera, în pădurea privată din zona sediului din localitatea Plutonița nr.183, comuna Doroteia, Judetul Suceava, în zilele de 6 și 10 mai 2022 s-au efectuat împăduriri, cu elevii Colegiului Silvic Câmpulung Moldovenesc și Școala Gimnazială din comuna Doroteia, Județul Suceava, împreună cu Preotul Dănuț, Paroh din comuna Doroteia, plantându-se peste 6.000 puieți din următoarele specii: molid, brad, paltin de munte, salcâm și salcie, toate aceste activități având loc în cadrul campaniei de împădurire de primăvară, în perioada 15 martie-15 aprilie 2022, în cadrul evenimentului intitulat Luna Plantării Arborilor sauLuna Pădurii.
În cadrul Lunii Plantării Arborilor, ce are loc anual între primăvara, sunt organizate lucrări de împădurire, acţiuni de popularizare şi educare în domeniul silvic, iar Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva pune la dispoziţia celor interesaţi puieţii forestieri necesari acţiunilor de împădurire sau asigură sprijinul logistic pentru acţiunile voluntarilor implicaţi în astfel de lucrări. Luna Plantării Arborilor este organizată în fiecare an, în conformitate cu prevederile Codului Silvic şi se suprapune parţial cu campania de împăduriri de primăvară.
Pe fondul condiţiilor meteorologice favorabile, campania de împăduriri de primăvară, sub îndrumarea Președintelui S.E. Aquaterra, Nicolai Crăciun, a Doamnei Director Cuciureanu Alina-Elena, a Doamnei Director adjunct Popescu Ramona, a Doamnei Prof.ing. Cuciureanu Elena, a decurs în mod corespunzător, elevii fiind foarte harnici, responsabili și iubitori de natură. Grupului de elevi li s-au asigurat alimente și apă, corespunzătoare din punct de vedere organoleptic și li s-a asigurat transport corespunzător cu microbuze pentru transport elevi.
De asemenea, elevilor li s-a asigurat echipamentul necesar și utilajele necesare plamntării arborilor. Menționăm că profesorii ingineri coordonatori au efectuat instructajul privin Protecția Muncii și a prezentării Măsurilor privind Paza Contra incendiilor de pădure.
A fost o activitate foarte utilă pentru elevi și un exemplu elocvent de contribuție la salvarea pădurilor, conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă a zonei.
Micii rangeri AQUATERRA
INTRODUCERE
Natura țării este reprezentată de foarte multe situri Natura 2000. Asociația Aquaterra este membră a Coaliției Natura 2000 și până anul trecut am avut în custodie șase situri Natura 2000. Societatea Ecologică Aquaterra construiește în localitatea Frasin Stațiunea de cercetare și reconstrucție ecologică a zonei montane.
Acolo unde este în construcție stațiunea, aceasta este înconjurată de o suprafață de peste 5 ha de pădure cu o biodiversitate naturală foarte mare (cu 38 de specii de arbori și arbuști, peste 360 de specii de plante erbacee, mult mai multe specii de nevertebrate și păsări, mamifere mici și mari). Această pădure a fost de la bun început creată de mine - Nicolai Crăciun (în 1974) cu sprijinul și înțelegerea bunicilor mei pentru a mi se da în proprietate directă, pentru a deveni o rezervație privată, un veritabil sanctuar al naturii.
Ce dorim noi acum, după 35 de ani de conservare totală a acestei suprafețe de teren, îngrădite și total protejate? Vrem să inițiem un proiect de utilizare a acestei rezervații în vederea stimulării participării tinerilor din zonă la înțelegerea nevoii speciilor sălbatice de plante și animale de astfel de zone sălbatice care se pot realiza cu cheltuieli minime.
Cu siguranță este nevoie de puterera exemplui (el există de 35 de ani) și doar trebuie mediatizat. Va fi nevoie de finalizarea centrului de educație și formare profesională din cadrul stațiunii noastre unde copii, studenți și elevii, vor putea veni și se vor putea implica în activitățile educaționale. Se va definitiva locația specială destinată lor pentru ca odată cu voluntariatul, spiritul de responsabilizare civică, apare și curajul de a susține public nevoile de conservare și educație, se formează o veritabilă conștiință ecologică, își însușesc principiile dezvoltării durabile ale comunităților, rolul naturii în viața noastră fără de care nici nu putem trăi.
Partenerii noștrii sunt: Colegiu Silvic Bucovina, Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”, Școala Gimnazială "George Voevidca", Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Şcoala Gimnazială „Teodor V. Ştefanelli”, Școala Gimnazială Sadova, Școala Gimnazială Pojorâta, Școala Gimnazială "Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei, Școala gimnazială Breaza, Facultatea de Silvicultură din Suceava.
citește mai mult ......
Fluvarium- Universitatea București, facultatea Biologie
Fluvariumul. Ce este un fluvarium?
Pentru a salva speciile rare de peşti, oamenii de ştiinţă au conceput habitate artificiale, care imită râurile, cascadele, şuvoaiele de apă, cu un curent mare al apei, adânciturile.
În lume mai existau la acea dată doar căteva fluvarii având funcţia de a salva speciile rare de peşti:
v Fluvariumul din Brooklin al EPA – Agenţia Federală de Protecţia Mediului, al USA, USS – Fish – Service (Serviciul de cercetare şi conservare a peştilor),
v Fluvariumul din Provance, L`Ardeche, Reservation Naturelle de France – Franţa,
v Fluvariumul de la Institutul de Ecologie de la Bonn – Germania,
v Fluvariumul de la acvariul Societăţii Britanice de Ecologie.
Fluvariile au următoarele scopuri:
1. Cercetarea speciilor rare şi cunoaşterea biologiei acestora (speciile de peşti rari dispar înainte de a le cunoaşte).
2. Înmulţirea în captivitate şi formarea unui efectiv permanent autoreproductibil în captivitate şi a unuia de repopulare a apelor naturale.
3. Repopularea cu succes a apelor naturale şi reconstrucţia ecologică a râurilor.
4. Formarea de profesionişti – specialişti în acvacultură, piscicultură, reconstrucţie ecologică – practicieni de care are nevoie acum în România, pentru care există comanda socială uriaşă – integrarea europeană în conformitate cu aquis-ul comunitar de mediu şi directiva Ape a Uniunii Europene.
Organizarea Fluvariumului de la Facultatea de Biologie, Universitatea Bucureşti
Fluvariumul conţinea 5 habitate reofile distincte în care se realizau simultan conservarea şi reproducerea în captivitate la 5 specii diferite de peşti rari.Fiecare fluvarium avea o staţie proprie de filtrare biologică a apei, după sistemul Biolife, îmbunătăţit de noi şi utilizând materiale filtrante concepute în România şi care au o calitate deosebită.
Complexul a găzduit exemplare aparținând tuturor celor 4 specii de sturioni existente în cursul inferior al Dunării: Huso huso (morun), Acipenser guldenstaedti (nisetru), Acipenser ruthenus (cega) si Acipenser stellatus (pastruga). În cadrul celor 2 fluvarii au fost crescute cu succes și rase ornamentale de crap și caras, respectiv crapi koi și carași ornamentali, folosite adesea în amenajările decorative din parcuri, grădini japoneze sau în iazurile proprietăților private și care au un aspect deosebit, oferind o varietate mare de culori.
DEVINO VOLUNTAR AQUATERRA !
Ai mai multe avataje dacă eşti voluntar:
· voluntariatul este acum recunoscut ca experienţă profesională
· vei putea să te angajezi mai uşor
· participând la proiectele noastre îţi dezvolţi abilităţile de lucru în echipă şi de lucru prin obiective
· te distrezi şi îţi faci noi prieteni
· cunoşti o lume nouă a biodiversităţii prin expediţiile organizate de noi
· beneficiezi de suportul unor specialişti cu experienţă
· Obţii un CERTIFICAT DE VOLUNTAR
În prezent, voluntariatul este reglementat de Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în Romania, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 469, din 26 iunie 2014.
Potrivit dispoziţiilor ce se vor aplică, voluntariatul reprezintă activitatea de interes public neobligatorie, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a voluntarului persoană fizică, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, individual sau în grup.
Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.
Astfel, voluntariatul se desfăşoară pe baza unui contract încheiat, în formă scrisă, între voluntar şi organizaţia gazdă. Contractul de voluntariat, întocmit de organizaţia gazdă, va fi însoţit obligatoriu de fişa postului şi de fişa de protecţie a voluntarului. Conform documentului ce urmează să intre în vigoare, contractul trebuie să conţină următoarele clauze:
• Părţile contractante
• Descrierea activităţilor pe care să le presteze voluntarul
• Timpul şi perioada de desfăşurare a activităţii de voluntariat
• Drepturile şi obligaţiile părţilor
• Stabilirea cerinţelor profesionale, abilităţilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente
• Condiţii de reziliere a contractului
• Denunţarea unilaterală
Contractul cuprinde, totodată, drepturile şi obligaţiile voluntarilor, precum şi drepturile şi obligaţiile organizaţiei gazdă. Mai mult decât atât, la solicitarea voluntarului, "angajatorul" este obligat să încheie contract de asigurare împotriva riscurilor de accident şi de boală sau a altor riscuri ce decurg din natura activităţii, în funcţie de complexitatea activităţii la care participă acesta.
"În lipsa asigurării (…), orice daune suferite de voluntar în decursul desfăşurării activităţii de voluntariat se suportă integral de organizaţia gazdă, excepţie facând daunele survenite din culpa voluntarului", se menţionează în actul normativ.
Cei care "angajează" voluntari vor fi obligaţi să aibă un registru de evidenţă a voluntarilor, în care vor nota durata şi tipul activităţilor desfăşurate de aceştia, precum şi rezultatele evaluării voluntarilor.
La finalul perioadei de voluntariat, organizaţia trebuie să elibereze, la cererea voluntarului, un certificat de competenţe, care va conţine următoarele date:
• Organizaţia gazdă care emite certificatul
• Numărul şi data emiterii certificatului
• Numărul şi data contractului de voluntariat
• Numele, prenumele şi datele voluntarului
• Perioada şi termenul de ore de voluntariat
• Numele şi prenumele coordonatorului voluntarilor
• Numele şi prenumele reprezentantului legal al organizaţiei gazdă
• Menţiunea "Voluntarul şi organizaţia emitentă sunt responsabili pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în acest certificat"
• Activităţile de voluntariat, rolurile asumate şi tipurile de competenţe dobândite prin voluntariat